Blogia

Una estona de somni...

Entrevista directa

Àngels Verdú: “Una selecció no és més que una tria, és posar en línia i veure qui s’acosta més a un perfil que t’han donat”

No és fàcil jutjar a una persona, desxifrar-ne les qualitats per tal d’intentar aprofundir en la seva forma de ser. Davant el fet que les empreses busquen, cada cop més, gent especialitzada per a un lloc de treball, ha aparegut una nova figura dins la jerarquia empresarial: el seleccionador de personal. Aquest nou càrrec, amb una actitud sempre objectiva, ha de ser capaç de destriar les qualitats d’una persona amb poc més de tres hores. Una tasca prou difícil, sobre la qual reflexiona Àngels Verdú, doctora en psicologia i actual directiva de AV Recursos Humans.

La feina del seleccionador pot ser mal vista en el sentit que és el que concedeix o nega la feina a alguna persona. En aquests sentit, quin paper juga el seleccionador en la tria i, quines característiques ha de tenir per dur a terme aquesta tasca?

Primerament les empreses donen un perfil de persona per al lloc que volen cobrir. Tot i això, moltes vegades no ho tenen del tot clar. Llavors pren importància la figura del seleccionador, que ha de triar d’entre les persones que s’adapten al perfil la més apta.
Crec que el seleccionador ha de ser una persona que ha de saber comunicar molt bé, ha de tenir una gran capacitat d’anàlisi, ha de saber orientar les característiques de les persones a la lògica comercial. Finalment, ha de ser una persona objectiva; no s’ha de deixar portar pels sentiments i la subjectivitat.

I no és molt difícil ocultar tot el component emocional, crear barreres amb el personal al que avaluem?

Sí, clar. De vegades la gent intenta “tocar-te la fibra”. Et diuen que porten molt de temps sense feina, que a casa seva no poden menjar. Però tu veus que aquesta persona no val per aquest treball o que hi ha de millors i, tot i que et sap molt de greu, els has de negar-la feina.

Es noten actituds sexistes, per part de les empreses?

Si. De vegades l’empresa et diu que vol un home i tot i saber-te molt de greu, a les candidates les has de descartar. Ara cada cop es fa menys, per sort, perquè resultava molt complicat ja que trobàvem perfils molt bons. A vegades si que s’agafaven a dones però havia de tenir unes característiques molt més elevades. Jo sempre deia que si es presentava una dona a un perfil directiu havia de ser molt millor que tots els homes que es presentaven. Sinó no se la quedaven. I més segons quina edat tingués... si estava a la vora de tenir fills, entre els 30 i els 40 anys era molt difícil situar-les.

A quina edat les empreses deixen de sol•licitar candidats per un lloc de treball?

En aquest aspecte, com en el de la contractació de dones, hi ha hagut un canvi. És cert que a partir dels 40 anys és molt difícil situar a gent en segons quins llocs. Les dones, els majors de 45 anys i els treballadors no qualificats, són els tres col•lectius més difícils d’insertar. Però amb l’aparició del coaching i el mentoring la situació ha canviat. El coaching consisteix en ajudar a algú a arribar a conclusions i a aprendre en el mateix lloc de treball. El mentoring parteix d’algú que té molta experiència en alguna cosa i el que fa és de mentor, una mica com en la cultura oriental. Tota aquesta espècies d’innovacions han fet que la gent cregui que quan ja es té molta experiència, i una persona té 50, o 55 o 60 anys serveix a l’empresa per fer d’aquesta figura com de mentor.

En aquest sentit ha comentat que hi ha hagut un canvi. Per quina raó creu que ha estat motivat, per l’evolució dels criteris de les empresa o per la l’existència de lleis que ha regulen?

Les empreses estan més obertes; cada cop hi ha més directives amb la qual cosa s’han sensibilitzat més i han vist que no ha passat res. Tot i aquest canvi d’actitud, si ho avala l’Estat, serà encara molt millor: si es veuen forçats no hi ha més remei que fer-ho

Es donen certs avantatges per estimular la contractació d’aquests col•lectius marginats socialment (com ara dones, immigrants o discapacitats)? Té l’empresa alguna obligació en aquest sentit?

Si es donen facilitats, les dona l’empresa. Nosaltres, mentre la convocatòria sigui oberta a tothom, ens hem de mostrar imparcials. Per tant, si es demanda un lloc, s’anuncia a tot arreu, incloent les oficines de discapacitats, col•lectius d’immigrants...
Pel que fa a les empreses, tenen motivacions i obligacions a l’hora de contractar aquest tipus de persones. D’una banda, poden tenen beneficis si arriben a un nombre de persones d’aquest tipus, i de l’altra, a vegades tenen l’obligació de tenir el 2% de persones d’aquests col•lectius.

El fet que amb la contractació de personal es busqui gent amb un perfil molt determinat i amb experiència, no dificulta l’entrada al mercat laboral a joves que busquen la seva primera feina?

Aquí la recomanació que faig als estudiants és que intentin treballar, encara que sigui en els mesos d’estiu, de manera gratuïta, com a voluntaris, col•laboradors... Encara que no sigui en el teu camp, és una manera de passar del món de la formació al món laboral. Així ja no serà la primera vegada, perquè si no, se’ns fa molt difícil col•locar a algú que no tingui experiència. Són molt poques empreses les que et diuen “m’és igual que sigui el primer cop” .

Un consell essencial que li donaries a algú que anés a fer una entrevista?

Jo li diria: “sigues tu mateix, no vulguis enganyar, perquè si vols enganyar, segur que t’enxamparan”. No s’ha de tenir cap por, perquè una selecció no és més que una tria, és posar en línia i veure qui s’acosta més a un perfil que t’han donat; és un rànquing. Es selecciona al que té unes característiques més semblants a les que demana l’empresa, però això no vol dir que si no et seleccionen siguis dolent.
Jo sempre ho dic perquè sinó l’autoestima va per terra. Si no ha estat seleccionat, l’animo a que es torni a presentar perquè en un altre potser s’hi adaptarà.

Perfil: ÀNGELS VERDÚ

Llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Àngels Verdú és una gran coneixedora del comportament humà. Va néixer el 1949, en plena època de postguerra. Observadora per naturalesa, examina la forma de fer de les persones amb ulls crítics, i d’això en treu les proves bàsiques per dur a terme la seva feina: la selecció de personal.

D’ella, el primer que en sorprèn és la cordialitat i la simpatia. Amb un doctorat en psicologia, tot i que sense tesi, i una llarga carrera professional en el ram de la selecció de personal, Verdú sap fer sentir còmodes a les persones amb les que es troba, i tractar-les en tot moment com a iguals. La seva experiència professional comença l’any 1985 a l’empresa Comercial Cafa S.A. on realitza tasques bàsicament administratives. Posteriorment, amb un gran sentit emprenedor, funda, juntament amb altres socis, Verdú & Ledesma, empresa que dirigeix fins al 2004, quan una nova iniciativa veu la llum. És AV Recursos Humans, lloc de treball actual de Verdú, col•lectiu del qual també n’és sòcia fundadora.

La doctora en psicologia treballa a les afores de Sant Cugat, a l’Edifici Trade Center on, ens cita per realitzar l’entrevista. El seu to suau i pausat marca el ritme de les respostes, que expressa de forma fluïda. Té una gran facilitat de paraula, que li serveix per extreure el màxim d’informació de les persones a les que examina, així com també per expressar-se d’una forma clara i entenedora. Sap idiomes, concretament, el francès, amb el qual és capaç de comunicar-se perfectament en una conversa. I també controla a la perfecció el llenguatge no verbal, fet que veiem amb els seus moviments, tranquils, que pausen i acompanyen el discurs.

Davant preguntes compromeses, no abaixa la mirada i declara que no té res en contra del matrimoni entre homosexuals. Dubta sobre el comportament del nou Papa, “patirem una mica” declara. Li agrada molt esquiar, quan n’és temporada, i reserva el Tai Chi com a mètode de relaxació. Tot i això, confessa que, malgrat semblar un tòpic, el que més li agrada és passar estona amb les seves filles. En fi, una persona que podríem considerar com a molt normal, que estima la seva feina i la quotidianitat que l’envolta.

“Màgia, paraules i música”

Divendres 22 d’Abril. Escola Vedruna-Gràcia. Vuitena edició del Recital de poesia del dia de St. Jordi. El goig de viure...

En un obrir i tancar d’ulls la fosca regna a la sala i només tres llums il•luminen l’escenari. El recitar de poesia de l’escola Vedruna-Gràcia comença, com sempre, puntual. Pocs minuts després de dos quarts de nou del vespre, Jordi Rincón, el professor de cultura clàssica, trenca el gel amb una serenitat sorprenent tenint en compte que a cada acte poètic es posa nerviós com si d’un novici en el tema es tractés. “Màgia, paraules i música”, es confondran en l’espai temporal que el mestre de llatí i grec acaba d’inaugurar fent-ne una síntesis de quatre paraules “Com el primer dia”.

Sòlides notes de piano i acords tènues de guitarra entonen, en un duet molt ben aconseguit, un plàcid “Clar de lluna” de Beethoven. Mercè Oliver i Daniel Turró, els soferts mestres de música de primària, s’obliden per uns instants de la docència i es dediquen només a interpretar les peces que serviran de coixí de seda al murmuri de les paraules. Els primers flaixos es disparen quan dotze alumnes es situen a l’escenari i, amb un poema de Lluís Solà, marquen l’inici del recital que aquest any porta el títol de “El goig de viure”. “Quan ja no tinguis cap paraula/ parla, comença el so,/ no paris, inventa la paraula (...)”. Malgrat la tensió i les presses amb que s’expressen aquests versos, les paraules queden suspeses una estona en l’ambient còmplice de la sala. I es que en l’esdeveniment poètic amb el que, des de fa vuit anys l’escola gracienca rendeix homenatge a la festa literària de Sant Jordi no s’hi respira altra cosa que un clima de familiaritat. Sota el pes de les aules, els seients de la sala d’actes són plens de persones que esperen amb posat ansiós el minut de glòria dels seus familiars o amics. De fet, en aquest soterrani, que no dóna cap mena de sensació d’ofec, no hi ha més que pares, mares, àvies, avis, mestres, ex alumnes, companys de classe i algun germà petit que, sense acabar d’entendre que hi fa en un lloc tan fosc, repeteix incansablement el “mare tinc gana!” típic de les 9 del vespre.

Entre el públic, sorprèn una senyora gran amb una petita llanterna a la mà, que ens desvetlla amb els seus actes que no és el primer cop que passa la vigília entre aquestes quatre parets. No s’hi veu massa i fent ús d’un bon sentit de la previsió, s’ha dotat de l’estri que l’ajudarà a llegir els versos del dossier que cada any s’entrega al assistents perquè puguin recordar en un futur proper o llunyà una mica de la màgia de la oralitat transcrita en un paper. En aquesta edició es recullen 56 poesies en català, castellà, anglès, francès i gallec.

A poc a poc el primer bloc, dels quatre en els que es divideix el recital es va dipositant, intens, en les oïdes de tots els assistents amb poemes com “Acerca del vivir” de Nazim Hikmet quan, sense que ningú s’ho esperi, catorze noies vestides d’un negre rítmic sols trencat per un mocador d’un color que les fa diferent de les altres tretze ocupen l’escenari amb una disposició que recorda a la típica coral. Les seves veus comencen a entonar harmònicament una de les cançons de la banda sonora de la pel•lícula “Los chicos del coro”. Estan nervioses, les mans, rere l’esquena, segur que dansen incansablement un estrany ball de dits. Tot i els petits galls fugissers que es confonen entre la melodia i les mirades tenses que transmeten el nerviosisme a tots els pares i mares, les noies acaben la peça entre un fort aplaudiment. Avui l’esforç és l’únic que compta, i d’esforç la sala d’actes n’és plena.

La resta de l’acte passa tranquil un cop esvaïts els nervis del principi.Com en el primer bloc, dos lectors ocupen l’escenari en tot moment fent-se partícips en l’actuació de l’altre: un suggereix el títol del poema que el seu company llegirà, i viceversa. En aquesta edició, sorprèn l’ampli marge d’edats que es mouen dalt l’entarimat. Des d’alumnes del primer curs d’E.S.O fins a estudiants de segon de batxillerat, els versos passen de boca en boca, i la joia pel fet d’estar viu sedimenta cada cop més en les oïdes dels més distrets. Jordi Rincón, en acabar l’acte, no pot amagar la seva satisfacció i comenta entre companys: “La poesia no té fronteres i la força de les paraules és imparable, il•limitada”.

Tot i això, la poesia no afecta de la mateixa forma a tothom. Entre somriures que a poc a poc ha anat dibuixant el ritme dels versos en el rostre d’alguns i badalls d’altres que només esperen el moment d’arribar a casa i escarxofar-se en el sofà davant la tele, el recital arriba a la seva fi. Els prop de 50 participants pugen a l’escenari com a teló de fons del poema de Luís Alberto de Cuenca que Carles Cervelló, mestre de literatura castellana, es disposa a recitar amb l’ajuda únicament de la seva memòria. Però els nervis maltracten per igual a alumnes i professors i el xiuxiueig d’unes paraules confirmen el que el silenci ens feia témer a tots: “Ara m’he n’he oblidat!”. Un toc final d’humor s’apodera de l’acte i entre riures i forts aplaudiments el mestre s’hi torna a bolcar i conclou la festa de la poesia d’aquest any amb un vers que encara ressona dins el cap de tots els que érem allà: “Vive la vida.”

Entrevista indirecta

Àngels Verdú: “Mai triaré una persona que no té una actitud positiva davant la fenia”

Totes els feines de contacte directe amb les persones tenen una dificlutat afegirda derivada de la complexitat de les relacions humanes. Més encara quan les teves decisions repercuteixen fortament sobre la vida dels altres. Àngels Verdú, actual directora de AV Recursos Humans, coneix molt bé els pros i els contres de la selecció de personal, una feina que, com ella definetx : “ no és més que una tria, és posar en línia i veure qui s’acosta més a un perfil que t’han donat; és un rànquing”.

Simplement s’ha de “triar la persona que els resultats diuen que és la més apte per a un lloc de treball” i descartar als altres. Fàcil de dir, però difícil de dur a la pràctica. Verdú assegura que sempre afecta el fet de no donar una feina, però un seleccionador ha de ser una persona molt objectiva, que no s’ha de deixar portar per les emocions. “De vegades la gent intenta tocar-te la fibra, però tu veus que aquesta persona no val per aquest treball i, tot i que et sap molt greu, els has de negar la feina”, sospira Ángels amb un somriure de resignació.

“En un procés de selecció, s’hen de fixar en tres variables: coneixements, aptituds i actituds”

Però, fins a quin punt aquesta tasca recau en el seleccionador? Ángels Verdú no dubta en afirmar que és l’empresa la que dóna un perfil de la persona, tot i que sovint “no ho tenen molt clar”. És aquí on entra en joc el seleccionador que, amb els seus coneixements, ha de triar el qui més s’adapti a aquest perfil. El seleccionador es limita a evaluar mitjançant un seguit de proves a fi d’obtenir unes conclusions que, a posteriori, l’ajudaran a triar la persona adequada. “Ha de saber comunicar molt bé, ha de tenir una gran capacitat d’anàlis i ha de saber orientar les característiques de les persones a la lògica comercial” , comenta Verdú respecte a la figura del seleccionador. La tasca no és fàcil ja que s’ha de fixar en tres variables: coneixements, donats pel currículum, aptituds, és a dir, el saber fer, i actituds, o ganes de fer. I són tan importants les unes com les altres, ja que com comenta la fundadora de AV Recursos Humans: “mai triaré una persona si no té una actitud positiva enfront el treball”.

L’empresa demandant hi té molt a dir, fet que Verdú veu “complicat” ja que, alguns cops, mostren actituds sexistes i el seleccionador “no hi pot fer res”. Davant situacions d’aquest tipus, Àngels relata: “De vegades l’empresa et deia que volia un home i tot i saber-te molt de greu, a les candidates les havies de descartar. Si es presentava una dona a un perfil directiu havia de ser molt millor que tots els homes que es presentaven”. Per sort, com informa l’empresària, acualment aquestes actituds estan canviant. Ja no es detecta tant sexisme, així com també hi ha hagut millores an altres col•lectius com ara en persones de més de 45 anys que volen accedir al mercat laboral. Verdú, assegura que, tot i ser cert que a partir dels 40 és molt difícil situar gent en “segons quins llocs” han aparegut nous recursos que han tornat a donar valor a l’establiment de gent gran a les empreses. És amb innovacions com el coaching o el mentoring que la figura dels més grans ha près importància de nou. Segons la directora de AV Recursos Humans, el coaching consisteix en ajudar a algú a arribar a conclusions i a aprendre en el mateix lloc de treball. El mentoring parteix d’algú que té molta experiència en alguna cosa i fa de mentor, d’una forma semblant al que es fa en la cultura oriental. Evidentment, aquest paper l’han d’ocupar persones riques en coneixements i experiència, d’aquesta forma, gent de 50 a 60 anys reapareix en les empreses per cobrir la figura de mentor, manté Verdú.

“ Els colectius més difícils d’inserir laboralment són ñes dones, els majors de 45 anys i els treballadors no qualificats”

Davant els canvis que estan vivint aquests sectors, Àngels assegura que les empreses estan més obertes ja que, com declara: “Cada cop hi ha més directives amb la qual cosa s’han sensibilitzat més i han vist que no ha passat res. Tot i aquest canvi d’actitud, si ho avala l’Estat, serà encara molt millor: si es veuen forçats no hi ha més remei que fer-ho”. Actualment la legislació és més favorable en aquest aspecte. Ja des de fa uns anys s’han creat lleis que equiparen el treball de les dones amb el dels homes, així com avantantges fiscals per a empreses que contracten a menbres de col•lectius difícils d’inserir laboralment, com ho són les dones, els majors de 45 anys i els treballadors no qualificats. “Existex, per exepmle una bonificació si l’empresa arriba a contractar un cert nombre de persones en aquesta situació, així com, en altres casos, hi ha empreses obligades a tenir un 2% de membres d’aquests col•lectius” assegura Verdú.

“En una empresa tot és molt diferent (que en el món formatiu) i això s’ha d’aprendre i s’ha de viure”

Els joves també són un dels col•lectius que tenen un difícil accés al món del treball. “Són molt poques empreses les que et diuen: m’és igual que sigui el primer cop”, apunta Àngels Verdú. Per això, l’empresaria aconsella a tots els membres d’aquest grup social que comencin a treballar, encara que sigui voluntàriament o fora del seu camp. D’aquesta forma ja no serà el primer contacte amb aquest món ja que, com puntualitza: “Se’ns fa molt difícil col•locar a algú que no tingui experiència”. Àngels descriu l’entrada al món laboral com un canvi rotund. “ Xoca la primera vegada que entres a una empresa a treballar. Tot és molt diferent: la mentalitat de la gent, la manera de funcionar, tothom és molt competitiu. Hi ha altres empreses que no, que són més d’ambient relaxat, i la tensió és més baixa. Això s’ha d’aprendre, i s’ha de viure” conclou amb firmesa.

“Actituds com ara els nervis, no em farien descartar a algú en una entrevista”

Pel que fa a les proves de selecció, Àngels Verdú assegura, amb una mirada tranquilitzadora que les actituds, com ara els nervis, mai farien descartar a algú en una entrevista. Es tenen en compte molts elements com ara una prova d’intel•ligència, una entrevista o un estudi grafològic que, com remarca: “És imfal•lible a l’hora de determinar les actituds de les persones”. Aquestes també s’evaluen mitjançant factors no relacionats amb les proves. Verdú ho resumeix amb un exemple: “No pot ser que hi hagi un cartell de “prohibit fumar” i la persona es posi a fumar un cigarret. Tot això influeix negativament ja que són dades que diuen molt de la persona”. Actituds com no mostrar interès, ser maleducat, o intenta enganyar en les proves, si després són corroborades per les proves, es tindran en compte negativament, assegura l’empresària. Per això destaca: “ (davant d’una entrevista) sigues tu mateix, no vulguis enganyar. Es selecciona al que té unes característiques més semblants a les que demana l’empresa, però això no vol dir que si no et seleccionen siguis dolent. No s’ha de tenir cap por, perquè una selecció no és més que una tria, és posar en línia i veure qui s’acosta més a un perfil que t’han donat”.

Segueix la llum

Segueix la llum

Cal emmarcar-se sempre en algun àmbit? és necessari parlar sempre del que toca, del que els altres et diuen que toca? Podem anar matant-nos dia a dia, és cer, el poder d'escollir pesa sobre el palmell de les nostres mans. Podem caure en la mediocritat, creure tot el que ens diuen, fer sempre el que esperen que fem, amagar el que sentim...Si realment volem apagar tot allò que brilla a dins nostre, només cal que seguim aquest camí, massa fàcil, com tot totes les coses terribles de la vida.
Sort que de tant en tant trobes algú que no vol caure en això; té ganes de cridar que hi és i qui és i que en vol treure de la seva existència. Persones que ens mostren com son per dins, de quin color són els seus secrets i que nodubten amb compartir amb els altres la més dura de les experiències, un cop ja ha estat superada. Potser somiadors o aprenents de poetes, qui sap! algú que ens parla de cançons que la transporten en un viatge inoblidable, o de mites que van omplir les seves jornades escolars de romanticisme...
El blog de la Marta ha esdevingut amb el poc temps que fa que l'ha creat en una vertadera radiografia de si mateixa. Poemes, mites clàssics, cançons o relfexions personals van fet que a poc a poc es dibuixi a la nostra ment una figura. Una noieta de cabells arrissats i amb un somriure tant innocent com profunda la seva mirda. Una amant de la cultura clàssica, de la poesia, de la bona música i d'una bona conversa de bar. El blog de la Marta no és més que un trocet d'una experiència vital transcrit i publicat. Ni que sigui per descobrir alguna curiositat o per llegir unes parales que ens faran pensar una estona, "segueixlallun" és un espai perfecte. Tot i això, no us negueu, i encara menys per mandra, la possibilitat d'aprendre'n coses, seria massa trist. Jo n'he après molt! Apa, a visitar-lo!
http://www.segueixlallum.blogia.com

El mar... el cel...

El mar... el cel...

Saïd:
Mira el mar
que tremola al seu llit

Blanca:
Mira el cel que palpita en la nit

Blanca:
Ets el mar...

Saïd:
Ets el cel...

Blanca i Saïd:
Que es besen quan s'acosta
l'infinit

L'espectacle més vist de la història de Dagoll Dagom. El musical català que més ha sabut arribar a les masses. Una història atemporal que res té d'extranya en els temps que corren. Que podríem dir de Mar i Cel que no s'hagi dit ja?
Potser una miqueta de visió personal no aniria malament per començar... Per mi aquesta obra de Guimerà, com La filla del mar, és una de les poques que m'han fet saltar les llàgrimes, una cosa bastatnt difícil, tot sigui dit. I amb això ja dic bastant! t'omple, tarriba al cor, et fa viure i desviure pels personatges, pel que senten pel que pateixen, per allò a que aspiren. Tòpics? molts. Saïd, el pirata valent, lluitador, amb un passat tràgicament marcat per la mort, predestinat a odiar els cristians però de cor noble i capaç de desfer-se en un obrir i tancar d'ulls de tot el que coneix només per seguir els dictàmens de l'amor; i Blanca, la filla del virrei de València, maca, ingènua, dolça i sensible, però forta alhora. Amb una ment prou oberta com per comprendre tot el que van patir els musulmans per culpa de les úniques persones a qui ha estimat, els cristians. Qui s'ho creu? jo no, però això que importa? En el teatre tot és veritat i tot és mentida. Només cal tancar els ulls i deixar que els personatges et guiïn per on ells volen. En un món d'herois on els protagonistes poden ser qualsevol cosa menys febles, Saïd i Blanca proclamen el seu amor en les ciurcumstàncies més adverses. En un vaixell en alta mar, amb un traïdor que és a punt d'alliberar els cristians, amb els pirates acabant de precisar el motí contra el capità...No els hi posen massa fàcil! Els dos protagonistes, predestinats quasi des del dia en que van néixer s'apropen, s'estimen a correcuita, es creuen per uns moments la seva pròpia mentida. Ella, filla de l'home que va donar suport a l'expulsió dels moriscos de València, ell, fill de dos dels moriscos que van matar durant l'èxode. La redemció només pot venir d'un amor tant fort que venci el passat i netegi la consciència del propi present. Però l'entorn no juga a favor seu. Se'ls nega des de fora la possibilitat d'estimar-se i només els queda el tràgic fi de la mort, trist final de totes les coses. El destí ja havia escrit les pàgines negres del seu avui massa temps enrere.
La metàfora és tant present en l'obra com la força de la sort predeterminada. La sal, l'escuma i les ones marquen l'existència del pirata. La llum, les estrelles, la fe en el paradís amagat rere els núvols fan propera a la cristiana al cel. Dos elements que s'emmirallen, que poden ser plàcids i temibles alhora són la millor al·legoria per a uns personatges que mai seran vençuts per la vulgaritat. La cristiana i el musulmà, la dona i l'home, la pau i la guerra, el mar i el cel... "que es besen quan s'acosta l'infinit". L'infinit, l'horitzó. Els nostres ulls ens han fet capaços de crear un mot per definir-lo però, hi podem creure? Es besen el mar i el cel algun cop? L'existència de la suau línia que marca la unió no és tan volàtil com el fum que s'emporta la pell morta dels somnis en la foguera del dia a dia?
De fet el missatge de Mar i cel no és gaire encoratjador. Un final trist amb uns auguirs de futur encara més tràgics. Saïd i Blanca mai s'estimaran, el mar i el cel mai es trobaran, pau i guerra no trobaran un punt intermig, les cultures no seran mai capaces de sentir empatía les unes amb les altres, homes i dones seguiran sempre tant llunt, malgrat ser tant propers. Trista visió de la realitat que es contradiu a ella mateixa. Mar i cel no és real. No pretén més que fer-nos somiar i pensar. Pensar en que nosaltres, a diferència de Saïd i Blanca, si que existim. Potser no tenim el coratge i la valentia d'herios de conte, però tenim la certesa que, pel simple fet d'intentar-ho, les coses ja comencen a canviar.
Al cap i a la fi no sembla tan tràgic, no?

http://www.dagolldagom.com/index_flash.htm

L'art de saber-se sol

L'art de saber-se sol

Seria una tonteria, pàcticament impossible negar l'evidència: l'ésser humà es sent sol per naturalesa. La mateixa naturalesa que ens fa dones i homes plens de sentiments i alegries. La mateixa naturalesa que fa que la força per crèixer, l'esperança per una vida millor no mori en néixer el dia. La mateixa condició humana que fa que poguem arribar al cim de la muntanya i respirar l'aire pur de la glòria. I és que som contradictoris també per naturalesa. I en el nostre interior la llum i la fosca batallen sense treva. Per això ens podem sentir sols en un mar de gent, extranys entre coneguts...
Tots sóm diferents, cadascú eleva les excentritats que el fan especial al màxim exponent. A vegades tansols perquè l'inconscient ho reclama, a vegades per intentar desmarcar-nos dels tons de gris i brillar amb color propi. Quin sap!
El fet és que, tot i enorgullir-nos de tenir personalitat pròpia, en dies en que tot perd el seu sentit preferiríem ser com els altres, seguir les pautes establertes per la societat, que existeixen expressament per això, per no sentir-nos sols. La moda, els protocols socials...res més que miralls, còpies de persones borroses, poc definides que busquen en la mediocritat una raó de ser, una espurna de complicitat.I què més natural que fer-ho! Per molt forts que ens poguem creure, sempre hi haurà moments en que preferim estirar-nos cara amunt, sobre les pàcides aigües del riu, i deixar que siguin aquestes les que ens transportin dòcilment, sense esforç. I anar a contra corrent? es clar que si! però en un altre moment! Igual que necessitem unes hores de son, també requerim moments en els que deixem la lluita de banda i gaudim de la tranquilitat del deixar-se portar.
I l'amor? quanta gent busca en l'amor un puntal on recolzar-se...Que n'és de fàcil defugir l'ombra de la soledat quan tenim algú al costat, disposat a donar el que sigui per nosaltres. Algú que ens recorda cada dia que sóm esplèndits, que podem arribar allà on volem, que sense nosaltres, res no té sentit. Com els convencionalismes socials, aquest sentiment també pot esdevenir una farsa. I també és lícit fer-ho, en ocasions. Per què no aprofitar-se de tant en tant d'aquestes facilitats que et dona la vida?
Tot són recursos, i tots són comprensibles. Cadascú s'agafa allà on pot i intenta ser feliç. Cada persona té la seva estratègia, els seus mètodes, la seva tàctica escrupulosament estudiada per aconseguir allò que és el final de totes les coses, les viut lletres més desitjades, la FELICITAT. La felicitat que ens dona l'acceptació. Barrejar-se entre les masses està molt bé, de tant en tant, i buscar l'amor com a font de seguretat no és gens criticable, però només si es fa en ocasions. Només si en el fons de la nostra ànima continuem sabent que estem sols. Que naixem sols i que morirem sols. Que potser en molts moments de la llarga cursa que hi ha entre aquests dos instants claus podrem defugir-la amarag-nos-en, però que la trista dama de la por a les diferències, que com la mort vesteix de negre, sempre sabrà on trobar-nos per tenyir els nostres dies de girs. No hi ha més remei que acceptar-ho, acceptar-ho per ser feliç.
Potser l'única forma d'esborrar les DIFERÈNCIES que ens apropen a la solitud és reconéixer que, d'una forma innegable, tots estem IGUAL de sols...

A la llum de la lluna

A la llum de la lluna

És maco poder sentir per uns moments que encara som nens. Que podem somriure amb el regal més simple, que ens maravellem amb l'arribada de la primavera o que un conte ens fa somiar altre cop amb coses que ja creiem oblidades.
Aquesa és una narració de Mercè Rodoreda. Se'n reconeix ràpidament l'estil planer, i potser també, al final, el pessimime que marca quasi totes les seves obres. Per mi, Rodoreda és una de les escriptores que més s'acosta a la condició humana, que copsa molt bé la senzillesa de les accions que realitzem diàriament, i que, en essència, no són més que les peces que aniran formant el puzle de la nostra vida.
Tot i això, no deixa de ser un conte, fantàstic, que requereix de la nostra interpretació per entendre'l. Per això, cadascú en pot treure les seves pròpies conclusions, i de fet, aquesta és la màgia dels contes...
En aquestes línies jo hi veig la manca d'interès que sobint tenim amb les coses que ens venen donades sense haver-hi invertit esforç. Coses que ens regala la vida i que, si no les valorem i aprofitem, passen, se'n van tal com han vingut. Llavors, ni lamentacions ni penediments ens serveixen de res. Només la certesa d'haver tocat el cel i haver-lo perdut quasi per voluntat pròpia.

EL SENYOR I LA LLUNA

Em va dir que no m’estranyés de veure’l amb aquella cara tan blanca: “Si tinc la cara blanca és perquè...” I es va posar una mà davant la boca i va obrir els ulls de bat a bat com si tingués un gran esgarrifament per dintre. Era un home ja vell, molt alt, prim i amb uns peus com barques. Begut de galta, amb els ulls petits i enfonsats, els llavis tendres, molt estrany, com els llavis d’una boca femenina i jove. La pell de la cara d’una blancor impressionant, sense moviment: una careta blanca amb un clot de tant en tant. “Sí”,va dir, “sóc blanc de cara i de cos. Tota la pell. Foradat i cremat. Però abans, fa cosa d’uns cinc anys, no era pas així. Tot va començar quan vaig vendre la botiga i vaig comprar la torre. Em vaig retirar perquè estava cansat, i sóc modest, i amb el que tenia ja en tenia prou per viure. I tot d’una, jo, que estava cansat de la botiga, quan no la vaig tenir vaig començar a enyorar-la a estones i a sentir-me una mica balder al mig del món. Un home sol, a la llarga, agafa manies...petites manies...manies que no es poden explicar a segons qui perquè les manies dels altres gairebé sempre fan riure, però manies que ajuden a tirar endavant, a passar del dia a la nit i de la nit al dia, d’un mes a un altre i d’un any a l’any vinent...manies que fan companyia”. Em va mirar una estona molt seriós, sense dir res, i a l’últim, quan jo ja començava a pensar que m’ho havia dit tot, va afegir: “Tant si feia fred com si feia calor, tant si estava serè som si estava núvol, sortia a passejar pel jardí, mudat, ben entrada la nit. Si. Havia agafat el costum de passejar-me cada nit pel jardí, mudat. Passava el dia endreçant i netejant la casa, perquè a més de ser un home sol sóc un home de mena solitari. A casa meva no hi entra ningú. M’ho feia tot jo. Em cosia els botons, feia un sargit si calia, em raspallava la roba i em planxava els pantalons; m’enllustrava les sabates. No hi havia al món un home tan endreçat com jo. El que em costava més era de plegar els llencols, però me’n sortia. Passejar pel meu jardí amb pantalons ratllats, botines, barret fort i mocador fi al butxacó, em feia molt feliç. Agafava el bastó quan estava serè i el paraigua quan plovia...Sortia com si anés a una festa, voltava una mica, somniava despert; i pensava de quina manera organitzaria la feina l’endemà. El meu jardí era bonic. Parets velles, amb l’arrebossat encrostat, amb heures i rosers de tant en tant, i amb trossos de vidre enganxats a dalt de tot. Vidres d’ampolla, verds i blancs. I algun de ros, de color de caramel cremat. Al mig del jardí hi havia un sortidor que feia una gran rodona. Sempre el tenia buit perquè se m’havia espatllat l’aixeta de seguida i l’aigua quieta cria mosquits. I a la paret del fons, entre fulles arrapadisses, hi havia la porteta que dovana als camps. Una nit la vaig trobar oberta. S’havia obert tota sola o l’havia deixat oberta jo quan havia anat a llençar les escombraries?...no ho sé. Però era oberta, i el que era més estrany és que pel buit de la porta entrava un raig de lluna molt brillant que anava a parar al peu del sortidor. Tot el jardí sense lluna, només aquell raig que s’esmunyia com un lladre. Em vaig posar a caminar pel seu damunt amb molta calma, com un gran senyor, vaig treuere el cap per la poreta i vaig veure que seguia tot dret fins a la lluna. No veia res, i caminant, caminant... Tant em fa que no s’ho cregui com que s’ho cregui...m’agrdaria més que s’ho cregués, és clar, perquè els qui creuen són els bons...però si no té ganes de creure-s’ho...Tant si s’ho creu com si no s’ho creu em vaig trobar a la lluna. No li puc explicar què em passava perquè en els moments de gran sorpresa sempre es deixa de pensar. Sé que vaig fer un tomb, que dintre meu anava creixent un gran desassossec i que tot d’un plegat vaig girar cua i em vaig llançar raig enrera per la porteta i vaig tancar amb el forrellat. Em vaig ficar de dret a casa. Vaig dormir: dotze hores seguides, d’una tirada, com si fos una criatura de néixer. I demà tot igual. La porteta oberta, el raig de lluna com un camí il·luminat per àngels, i jo amunt, amb una gran calma i amb el paraigua al braç perquè mentre em vestia havia mirat per la finestra i m’havia semblat que estava una mica núvol...I, a la lluna què? Ja fa una estona que m’estic esperant aquesta pregunta. Doncs bé, a la lluna, el primers dies, no res. Molta llum, això sí, perquè la llum de la lluna a la terra és molt diferent de la llum de la lluna a la lluna. A la terra, la llum de la lluna està escampada, mentre que a la lluna està apilotada. I és que la nit la va estrenyent amb les seves manasses i només veiem la que se li escapa dels dits... El terra era de seda, de color de galtona de flor blanca. Els primers dies l’emoció no em diexava veure res i vaig trigar bastant a adonar-me de certes coses, perquè de moment, i de lluny, tot sembla igual: les muntanyes de farina i les muntanyes nevades, que també n’hi ha, els prats de gardènies sense fulla verda i els grans estanys de llet, amb els cingles adormits; les esteses de llençols de bugada. El que em passava només es pot comparar...perdoni però no trobo la comparació. I aquell secret... Aquell secret que em feia riure mentre escombrava el menjador o quan em rentava l’únic plat que empastifava.... que em feia venir ganes de riure quan algun infeliç em passava pel costat, com és ara vostè; els qui no saben on cauen els molins que no es veuen ni de dia ni de nit, les vaques transparents, borratxes d’aigua amb anís, la baixada de les estranyes conxorxes de llessamins, de les magnòlies i dels nards, el cementiri des emblanquinadors...Pensava; si em veiessis sortir de nit, mudat, per la porteta, camí de lluna amunt, i no una vegada ni dues, sinó cada nit, cada santa nit il·luminada, cada, cada nit... I mentre feia la feina de la casa i estenia les camises al terrat anava dient en veu baixa, com si fos una cançó: cada, cada, cada nit... Una tarda, tot escombrant les fulles que la tardor m’anava posant damunt la sorra, vaig veure brillar una cosa no pas més grossa que una llentia. Blanca i mig de cristall. Me la vaig ficar a la butxaca i vaig pensar, només un moment, com un llampec, que potser era un gra de collaret que s’havia barrejat amb la sorra abans que l’enteressin. Però quella nit, a la lluna, en vaig trobar més. Devia ser el temps, perquè els primers dies no n’havia vist cap... I d’aquelles llenties n’hi havia que tenien brot, un brot molt fi, com un fil dels més prims, del seixanta o setanta, un fil trencadís però que no es trencava de cap de les maneres. I l’endemà en vaig trobar molts més, tots al voltant del sortidor, ben posats, fent una gran rodona. Devien caure de la lluna quan jo no hi era i es plantaven sols i brotaven i s’enlairaven com esperitats amb una fúria de planta boja que feia esgarrifar. En vaig mastegar un i el vaig haver d’escopir perquè era aspre com el trèvol. I els de dalt, els que brotaven de la lluna, feien el fil cap avall, com si anessin a trobar els del sortidor. De seguida hi va haver una xemeneia que baixava i una altra que pujava, però el dia que vaig decidir d’enfilar-m’hi encara els faltava molt per ajuntar-se. I vaig agafar el costum d’anar a la lluna, no pel raig de la porteta, sinó per dintre de la meva xemeneia: quan arribava l’acabament, passava a l’altra, pel camí de la llum. I aquells fils de dia no es veien perquè es confonien amb la claror. Un vespre vaig resoldre de no mudar-me més per anar a la lluna...no senyor: havia de treballar!...I sortia en mànigues de camisa i amb pantalons de pana, i duia unes tisores de podar i un feix de cordillets per lligar els fils mal orientats. I ajuntava els de dalt amb els de baix perquè la xemeneia fos ben feta, llisa i rodona, amb els cabells ben endreçats. Em passava les nits treballant amb un gran delit, amunt i avall; ara treno perquè se m’hi ha fet una clariana, ara lligo per assegurar, ara retallo perquè me’n sobra...Dormia tot el dia i a primeres hores de la nit comançava el gran tràfec...apa, apa...d’una banda a l’altra, estira per quí que queda guerxo, allisa més amunt que hi tens arrugues, malfia’t d’aquest tros que és massa prim, mira, vigila, toca i escolta, entortolliga i desentortolliga, fes quatre nusos que ara sembla que tot cau... que potser s’esquinça, estreny la trama que et veuran de fora...apa, apa... corre més amunt que sembla que fa panxes, cop de tisores, nus escorredor, tapa aquest forat com puguis, enganxa l’estrip amb saliva dejuna, obre’t bé de braços que ve un tros estret... I el dia que vaig tenir la xemeneia acabada i perfecta, com un entreteixit de fils de seda, vaig descansar: em vaig estirar al sortidor amb els braços a darrera del cap i em vaig posar a riure amb la nit, gairebé sense adonar-m’en, amb tot el pes de la lluna al damunt. I cada nit prenia la lluna una estona. Les primeres vegades vestit, però després tot nu. Treballava una mica, endreçava els fils que s’esbarriaven per culpa d’un vol d’ocells, i quan ja havia acabat reposava i prenia un bom bany de lluna. I així va passar un any, més o menys, i durant aquell any de feinades a penes si em vaig adonar que la porteta del jardí ja no s’obria i que el raig de lluna ja no entrava. I tant me feia. Tenia un altre camí que m’estimava més perquè m’havia costat molt de fer... A la lluna, si vol que li sigui franc, ja feia temps que ni hi havia anat, atrafegat sempre, enfeinat, rendit. I gairebé no em recordava de cap on queien els pollancs de les fulles que només tenen un costat, ni d’on s’aparellaven els erminis, ni dels herbeis ammidonats de merles blanques. Però tot això... pensava que un dia o altre hi tornaria, amb calma, i que em passejaria pel passeig de farina i que faria assentades amb les ànimes dels flequers... I la nit que em vaig decidir, i li ben asseguro que més m’estimaria no parlar-ne perquè és massa trist... la nit que em vaig decidir de deixar les tisores i els cordills a la capsa de les eines i, mudat de cap a peus, vaig començar a enfilar-me xemeneia amunt. I encara no sé perquè, potser allò que passa amb les il·lusions que quan menys t’ho penses ve un que no en sap res i te les trepitja... em vaig trobar la xemeneia trencada pel mig, tots els fils desmaiats avall i, entre el meu tros i el de dalt, que penjava com la cabellera d’una dona ofegada que quan era petit havia vist que treien del riu, no hi havia ni una mica de llum que em pogués servir de passera. Vaig baixar de pressa i em vaig ficar al llit i l’endemà no em vaig llevar en tot el dia. Encara no entenc com no em vaig tornar boig. Els polsos em batien, el cor em picava al pit i l’esquena com una pedra tancada que rebotés. A entrada de fosc, des de la finestra de la cuina, vaig veure tots els fils per terra del sortidor. Estirava els fils i me’ls volia endur amunt però no els podia alçar ni a dos pams de terra. Per animar-me em vaig posar a cantar la cançó del cada, cada, cada nit, però aquella cançó no em va animar gens i els els fils anaven fent pila al voltant del sortidor; ni els vaig haver de recollir perquè a la tercera nit es van fondre. Quan vaig haver perdut tota l’esperança, un vespre em vaig tornar a mudar, i cap a la matinada, perquè em va costar molt de prendre el determini, vaig sortir a fer la volta pel jardí. Ja no era jo, sinó la meva ombra. Vaig tornar-hi l’endemà i l’endemà i l’endemà... La porteta estava sempre tancada i la lluna, a les nits clares, s’escampava i feia brillar els vidres trencats del capdamnut de les parets i els vidres plans de la galeria. Un vespre, mentre passejava i pensava en la feina que faria l’endemà, la porteta del jardí va obrir-se sense que les frontisses li grinyolessin, com una porta morta. Gairebé no respirava: tenia un punxó clavat al cor. I el raig de lluna va entrar i va relliscar fins arran dels meus peus. I el vaig trepitjar amb ràbia, una, dues, tres vegades. Però ell ni es va moure, i a la tercera trepitjada em vaig adonar que estava caminant i em va semblar que passava del mal a un benestar inaguantable i que el punxó del cor se m’anava fonent com un punxó de gel voltat de sang calenta... Anava amunt a poc a poc, amb majestat. I tot d’una vaig arribar on, ara que hi penso sense il·lusions, em sembla que és allà on tots, un dia o altre... En fi: el raig estava tallat davant d’un precipici negre i vaig veure la gran bèstia de la nit mossegant-se la cua al capdavall dels seus grans entortolligaments de fosca. Molt lluny, enlaire, hi havia una mica de claror que semblava el malestar de l’ombra... Em vaig girar espantat i vaig començar a baixar amb molt de compte. La tristesa, que mai no enganya, m’havia enganyat. S’havia acabat tot. La llum bondadosa m’havia obert un darrer camí d’esperança però era un camí trencat. Tenia ganes de girar-me a mirar però no gosava. No m’hi veia amb cor. Pensava, ara cauràs, ara cauràs, ara cauràs... Quan vaig arribar a baix, vaig entrar al jardí i vaig tancar la porteta amb forrellat i balda. I aquí em té. Tot jo fet de lluna i de pena, i si li he explicat la meva felicita antiga ha esta potser perquè necessitava fer-me una mica més de mal, però sobretot per acabar de matar el meu secret, perquè un secret explicat és un secret mort. Entre tots dos l’hem anat matant de mica en mica, jo enraonant i vostè escoltant-me. I aquí em té, com de gran desesma, amb aquest rodet de fusta als dits que no sé d’on ha sortit, i això que fa hores que ho rumio... amb la cara blanca, amb tota la pell blanca, una mica cremada i una mica foradada perquè la lluna viu d’això... I cada dia estic més convençut que mai hi he estat a la lluna, que aquell home del sortidor que se m’assemblava tant, que tant se m’hauria assemblat si l’aguessin pogut buidar de l’alegria, i les rialles amb la nit sota la xemeneia de seda i de flor, i els granets que s’esberlaven pel mig, no han existit mai... Dintre de mi no hi ha res. Només les coses tristes que se’t queden a dintre esirades i planes com els morts a dintre la terra... Cementiris i cementiris... A dintre de la terra. Sí senyor. A dintre de la terra.

Mercè Rodoreda, de La meva Cristina i altres contes